Søk
  • Redaksjonen

5 tips til å bli bedre i fysikk

Oppdatert: 4. des. 2021Fysikk er et utrolig spennende fag som handler om alt rundt oss. Til tross for spennende innhold kan det virke som et tungt og uoverkommelig fag. I fysikk 1 blir man introdusert til mange nye tema der man må bruke nye tenkemåter. I tillegg må man vite hvordan man skal anvende matematikk for å løse problemene man møter. I dette blogginnlegget har vi samlet sammen fem tips som skal hjelpe deg å sikre toppkarakteren!Tips nummer 1: Les gjennom tema før timen


Selv om man ikke forstår så mye av det som står om temaet, hjelper dette for læring. Man danner noen «knagger» i hodet som man kan feste informasjon på etterpå. I tillegg får man en oversikt over hva som er sentralt innenfor temaet slik at man vet hvor man skal legge ekstra energi under undervisningen. Et lite ekstratips her er å lese gjennom oppgavene og oppsummeringsspørsmålene og huske på disse. Når da undervisningen går gjennom noe som svarer på dette spørsmålet vet man at man må følge ekstra godt med. Selv om man ikke kan svaret på oppgavene er det vist at dette hjelper på læring.Tips nummer 2: Tegn hjelpefigurer


I fysikk hjelper det utrolig mye mer gode hjelpefigurer. Ofte kan det være vanskelig å se hvor man skal begynne på en oppgave, da det er så mange elementer involvert. Det å tegne er hjelpefigur hjelper deg å se hvilke krefter som er involvert og hvordan de står i forhold til hverandre. Setter man dette sammen med de verdiene som blir oppgitt i oppgaven blir det ofte lettere å se hvordan man skal finne det man er ute etter. Ikke vær redd for å spørre om hvordan man tegner en god figur og hvor alle pilene kommer fra. Det å ha kjennskap til hvilke krefter som er involvert og hvordan de påvirker et legeme er nøkkelen til å forstå oppgavene.

Hjelpefigur for dekomponering av krefter
Bilde: Hjelpefigur for dekomponering av krefterTips nummer 3: Forstå matematikken


Det er verdt å legge litt ekstra innsats i å forstå matematikken bak det man gjør. Dette gjør det lettere å utlede, algebraisk gjøre om på og se sammenhengen mellom formlene. Det å ha god kontroll på dette sparer deg mye tid når du gjør oppgaver. I tillegg gjør det at du kan bruke mer tid på å forstå fysikken enn å bruke masse tid på matematikken. Et tilleggstips er å prøve å lære seg å utlede de mest kjente formlene. Dette hjelper deg å se nye sammenhenger i tillegg til at man slipper å pugge så mange formler.
Tips nummer 4: Samarbeid med andre


Fysikk handler om forståelse, så det å ha noen å jobbe med er svært hjelpsomt. Det å kunne forklare det man har gjort til en annen hjelper veldig på læring og om man selv står fast vil man kunne få en mulig forklaring fra de andre. Det å måtte forklare hvert steg man tar gjør at man får en mer helhetlig forståelse for det man gjør. I tillegg hjelper det å tenke sammen dersom man står fast på en oppgave.
Tips nummer 5: Jobb jevnt hele året


Fysikk er et modningsfag så skippertak gir lite nytte. Det å jobbe godt med hvert tema hele året gir deg større sjanse til å forstå helheten. Ikke bli bekymret dersom man ikke forstår alt med en gang. Dersom man jobber jevnt vil man oppleve at flere og flere brikker faller på plass.
Forhåpentligvis har du fått noen gode pekepinner på hvordan man kan jobbe med fysikk. Om fysikk fortsatt virker vanskelig er vi klar for å hjelpe deg. Legg igjen nummeret ditt på nettsiden eller bestill en gratis prøvetime gjennom skjemaet så tar vi kontakt snart.

802 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle