Søk
  • Redaksjonen

Kom du ikke inn på drømmestudiet? 4 løsninger på problemet

Det kan være tungt å ikke komme inn på drømmestudiet. Studievalg kan virke ganske definerende for livet videre, og tanken på å vente et år på neste forsøk er utfordrende å takle. Heldigvis finnes det mange muligheter som ikke setter livet på vent.Alternativ 1 - Har du søkt andre liknende studier? Start på et annet studie og bytt over til drømmestudiet senere


De første årene på mange studier består av mange fag som går på tvers av de ulike linjene. Her handler det om å finne studier som har tilnærmet like fag som ditt drømmestudie de første årene. Ved hjelp av å spørre seg rundt og gjøre research på egen hånd kan man finne muligheter på mange ulike skoler og studieretninger.


Ønsker man for eksempel å bli sivilingeniør på NTNU, finnes det et hav av muligheter dersom man ikke kommer på førstevalget. Industriell økonomi og teknologiledelse er det mest populære sivilingeniørstudiet, som gjør at det er et av de vanskeligste å komme inn på. For Industriell økonomi er det fire relevante studier, deriblant Datateknologi, med litt lavere poenggrenser som har ganske lik fagplan de første årene, avhengig av fordypningsområde.


I løpet av det første året har man mulighet til å ta opp fag fra videregående på siden, eller vente og håpe at de opptjente alderspoengene gir studieplass gjennom ordinært opptak. Det er i tillegg mulighet for å søke om internovergang til et annet sivilingeniør-studie dersom man ikke føler man har valgt riktig, eller ikke hadde nok poeng ved studiestart. Dette gjelder derimot ikke for Industriell økonomi, der eneste adgang er gjennom Samordna opptak. Detaljerte regler for å bytte mellom linjer finner du her.


Hvis man har planer om å bytte linje, er det lurt å ta fag man vet inngår i studieplanen til studiet man skal bytte til. Dette kan finnes ut selv på nettet eller ved å ta kontakt med rådgiver.

"Jeg er veldig glad for at jeg begynte på Datateknologi før Industriell økonomi, ettersom jeg har fått veldig mange gode venner derfra. Å bytte studie er ikke noe stress; jeg har beholdt vennegjengen fra data selv om jeg har byttet til Industriell økonomi og fått nye venner der" Karen (22)Alternativ 2 - Har du søkt bachelorstudier? Ta en 3-årig bachelor først, deretter en 2-årig master


Generelt er bachelorstudier lettere å komme inn på enn 5-årige masterstudier. Etter tre år vil man da ha mulighet til å søke seg inn på en 2-årig master. På NTNU finnes det mange ingeniørstudier som gir bachelorgrad. Et eksempel er Digital forretningsutvikling. Dette studiet blir av enkelte beskrevet som en litt lettere variant av Industriell økonomi, og blir stadig et mer populært studie ettersom studentene blir ansett som svært attraktive på arbeidsmarkedet. Fra 2018 til 2019 gikk studiets poenggrense opp med hele 4,1 poeng, så det gjelder å komme seg inn før det er for sent."Har erfart at Digital forretningsutvikling har et eksepsjonelt bra studiemiljø med god fordeling av begge kjønn. Studiet er veldig variert og gir en bred dekning av ulike måter man kan jobbe i en bedrift på. Planen er å ta master etter hvert, men det er ingen problem å begynne på en bachelor først" Sondre (22)


Alternativ 3 - Har du søkt årsstudium? Ta et år der du "tester" din studieretning


Om du har lyst til å gå et ingeniørstudie kan for eksempel et årsstudium i matematikk gi en innføring til en del av fagene du må ha i løpet av studietiden. På årsstudiet i matematikk på NTNU fikk alle søkere plass i 2019. Kanskje finner du ut at dette faktisk er drømmen, eller så finner du kanskje ut at du burde gjøre noe helt annet. Om du finner ut at du vil gå videre med ingeniørstudier vil du ha masse relevant erfaring med deg, og sannsynligvis vil du allerede før du har begynt på ditt egentlige studieløp ha gjort unna en del obligatoriske fag. I tillegg gir et årsstudium 2 ekstrapoeng til det ordinære opptaket på Samordna opptak. Det er også mulighet til å ta enkeltemner på universitet og høyskoler i Norge. På NTNU er de fleste fag åpne for alle studenter, så det er mulig å ta andre emner enn de som er definert i årsstudiet. Dette gjelder også hvis man går et bachelorstudium eller masterstudium.


"Et årsstudium i matte gir deg et godt grunnlag for videre studier. Det gir deg muligheter til å få fag du trenger senere godkjent, som kan gjøres ved å bytte enkeltemner" Ole Kristian (22)


Alternativ 4 - Gjør noe helt annet


Mange anser et år på folkehøyskole som bortkastet tid, og det kan kanskje virke som en klisjé å jobbe og reise et år. Likevel er det viktig å huske at det er i perioden etter man er ferdig på videregående at man virkelig er fri og har tid til å "finne seg selv". I tillegg er det svært vanlig for nordmenn å ta et opphold etter videregående. En studie fra SSB viser at 20 % av VGS-elever har et langt opphold etter endt skolegang. Med andre ord vil man ikke stikke seg ut på universitetet om man venter ett eller flere år. Kanskje er det rett for deg å bruke et år på helt andre ting?

Det går også an å kombinere jobb med å ta opp noen fag. Da tjener man både penger, alderspoeng og poeng med bedre karakterer. Realfagshjelpen tilbyr et fleksibelt privatistopplegg basert på én-til-én undervisning hvor man som elev kan styre når og hvor undervisningen foregår. Les mer på https://www.realfagnorge.no/privatist


Uansett hva du velger å gjøre, ikke nøl med å sende oss en melding om du vil gjøre veien til drømmestudiet kortere!320 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Gründerbrakka, Gløshaugen

Trondheim

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Realfagshjelpen

© 2020, REALFAGSHJELPEN AS