Søk
  • Magnus C.K. Jacobsen

Hvordan planlegge og forberede seg til lesingen

Oppdatert: 19. jan. 2021

Forrige innlegg handlet om lese- og notatteknikk, og dette innlegget følger opp ved å handle om planlegging og struktur rundt skolearbeidet. Å sette av tid til selvstendig lesing når rammene på undervisningen ikke er de samme kan være vanskelig, men med disse tipsene er du rustet til å forberede deg til og planlegge lesingen slik at den blir effektiv, overkommelig og riktig fordelt over semesteret.


Her er tre av Realfagshjelpens tips til hvordan du planlegger og forbereder deg til lesingen på best mulig måte.


Fikk du ikke med deg del 1 om lese- og notatteknikk? Les den her.

 

1. Riktige forberedelser


Det første tipset er å gjøre de riktige forberedelsene og legge til rette for læring. Hjernen påvirkes av din fysiske tilstand og omgivelsene dine.

  • Få nok søvn. Ungdom i Norge sover for lite, bare 6,5 timer i snitt hvert døgn ifølge FHI! Anbefalt søvnmengde for ungdommer er 8-9 timer hver natt. Søvn er viktig for fysisk og psykisk velvære, og ikke minst læring! Forskning viser at god søvnkvalitet og mer søvn, samt konsekvente søvnmønstre over tid hadde en positiv effekt på akademisk prestasjon for studenter. Les mer om søvn og anbefalinger på fhi.no.

  • Ernæring er viktig for læring. Hjernen utgjør cirka 2% av kroppsmassen, men bruker 20% av kroppens energi selv når den ikke brukes aktivt. Ikke les mens du er sulten, og sørg for at du har enkel mat som frukt eller nøtter og drikke tilgjengelig mens du leser, så holder du energien oppe!

I tillegg er det viktig å velge riktige omgivelser for konsentrasjon og læring.

  • Velg riktig sted, hvor du kan sitte uforstyrret. Gjerne et rom du ikke assosierer med underholdning/avslapning dersom det er mulig. Sitt ved en pult eller et bord, ikke på sofaen eller i senga. Sørg for tilgang på frisk luft, for eksempel ved å åpne et vindu.

  • Legg mobilen utenfor rekkevidde og skru av varslinger. Da unngår du distraksjoner fra plinging og vibrering, i tillegg til at du fysisk må reise deg for å nå mobilen. Da slipper du “rask” sjekking av varsler som heller raskt fører til avsporinger. Sjekk ut Hold-appen hvis du vil motiveres til å la mobilen ligge! (iOS og Android)

  • Trenger du egentlig PC? Dersom svaret er nei, hold den utenfor rommet. Er svaret ja, bruk den kun når nødvendig og lukk faner du ikke trenger. Nyheter, minesveiper og VM i langsjakk kan fort bli fryktelig interessant under en lengre leseøkt! Forskning viser også at man lærer bedre når man skriver for hånd på grunn av økt hjerneaktivitet, så vurder det fremfor PC.

God konsentrasjon handler mye om å velge bort distraherende elementer

Husk å legge inn pauser i lesingen! Pauser på 5-10 minutter hvert 45. minutt hvor du lufter deg er et godt utgangspunkt, og du kan gjerne sette på en "timer". Mange bruker mobil eller PC i alle pauser, når man egentlig trenger å få fri fra nye impulser. Sørg for at hjernen kobler av ved å legge bort mobil og PC. Det skader ikke å kjede seg noen minutter.


2. Planlegg lesingen uke for uke


Planlegging er viktig. Når det kommer til planlegging på kort sikt, så burde du planlegge hva som skal gjøres hver enkelt dag, gjerne i begynnelsen av uka. Forbered deg på hvilke fag du skal jobbe med når, hvilke typer økter du skal ha (for eksempel lesing, undervisningsvideo eller oppgaveløsing) og hvilke sider eller oppgaver du vil jobbe med. Å ha dette klart før du setter deg gjør at du kan begynne lesingen med én gang, fremfor å somle med å finne ut av dette når du egentlig burde gjøre selve lesingen. Skriv det gjerne ned og bruk listen aktivt når du leser, som en sjekkliste hvor du krysser av det du er ferdig med. Det hjelper på motivasjonen!

Én måte å tenke når du strukturerer dagen er å gjøre det som krever mest viljestyrke først. Du øker da sannsynligheten for å jobbe mer når du går lei. Kanskje du synes det er enklere å lese og notere enn å regne oppgaver, eller motsatt? Ta det du liker minst først, sånn at du er motivert til å sette deg med det du liker best etterpå. Vi råder også til å bruke fritimene mellom skoletimene til noe fornuftig, som å lese. Spar heller fritidsaktiviteter til slutten av dagen.


Reflekter rundt hvor godt du forstod det du gikk gjennom og hvor vanskelig du opplevde at det var. Var det for få eller for mange sider? Kunne du nok til å løse oppgavene du tenkte at du skulle løse? Notér ned noe om hvordan økten gikk i planen, og gjør endringer fremover hvis det er nødvendig. Før en prøve eller eksamen har du en oversikt over emnene og hvor vanskelig du synes de er som utgangspunkt, og du kan prioritere det du enda ikke har forstått fremfor det du kan godt.


For detaljert planlegging kan Google Calendar anbefales, hvor du skriver inn time for time hva du skal gjøre i løpet av dagen. Det lar deg enkelt lage en oversikt over planene dine hver uke. Det som er viktig når du planlegger dag for dag, er å være realistisk. Mestringsfølelse er essensielt for læring! Hvis du setter deg realistiske mål som samtidig er utfordrende, så vil mestringsfølelsen hjelpe deg fremover.


3. Lag en plan for semesteret


Det er lurt å ha en plan for lesingen gjennom semesteret, og du burde bruke fagplaner og lignende du har tilgang til aktivt. Vi anbefaler alle å lage en overordnet plan for hvert fag, der du legger inn frister som prøver og innleveringer som delmål før en heldagsprøve eller eksamen. Da ser du når du må legge inn en ekstra innsats! Ta hensyn til dager med annet program som reise eller arrangementer. Går du på videregående? Spør faglærer om en semester- eller årsplan. Da er mye av jobben allerede gjort for deg.


Hvis du ikke har en fagplan tilgjengelig, for eksempel som privatist, så kan du lage den selv. Sett opp hvilke temaer og sider skal gjennom hver uke. Hvor mye som må gjøres varierer fra fag til fag, men en grei tommelfingerregel er å fordele antall sider med pensum jevnt over ukene, og runde opp og ned basert på hvor kapitler/temaer slutter. Husk at du burde være ferdig med pensum noen uker før eksamen slik at du har tid til å repetere. Når det kommer til læringsmål og det du skal få med deg innen hvert emne, er læringsplanen på udir.no nyttig.

Over ser du et eksempel på oppsett for en semesterplan. Ha planen lagret i et dokument, så kan du stryke ut det du har gått gjennom, og endre den hvis det er nødvendig. Den trenger ikke å være avansert, det viktigste er at du har en oversikt å forholde deg til.

 

Ved å gjøre de riktige forberedelsene og legge en plan for lesingen, blir den mer overkommelig. Vi håper at du finner noe nytte i disse tipsene, slik at du får mer struktur og selvstendighet rundt skolearbeidet hjemmefra. Det betyr likevel ikke at du må klare deg helt på egenhånd utenfor klasserommet! Som i forrige innlegg vil vi gi enda en oppfordring om å lese sammen med andre, for eksempel over Zoom. Da har du muligheten til å spørre om hjelp og å øve deg på å forklare stoffet til noen, som gjør at det sitter enda bedre.


Og trenger du litt mer hjelp når du leser hjemme, så tilbyr vi i Realfagshjelpen én-til-én-undervisning over nett, slik at du kan få den beste hjelpen i de tryggeste omgivelsene. Våre lærere har utelukkende 6-ere i sine fag, og hjelper deg å forstå selv de vanskeligste delene av pensum! Les mer om nettundervisningen vår på https://www.realfagnorge.no/nettundervisning, og legg igjen nummeret ditt for en uforpliktende prat!Del 3 i serien om mer effektiv lesing hjemme skal handle om regning og oppgaver, altså noen tips til hvordan du lærer mer av å løse oppgaver. Hvis dette hadde vært nyttig for deg eller noen du kjenner, følg oss på Facebook for å få med deg neste innlegg!

189 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle