Søk
  • Magnus C.K. Jacobsen

3 tips til å mestre eksamenslesingen

Oppdatert: 19. jan. 2021

Skriftlig eksamen og heldagsprøver er viktige. På bare 5 timer skal du klare å vise nok forståelse for pensum til å oppnå karakteren du har siktet på hele skoleåret! Derfor er det viktig med spesifikk eksamenstrening, slik at du er vant til oppgaveformen og kunnskapen sitter friskt i minnet. Men hvordan kan man øve spesifikt til en skriftlig eksamen?


Her er noen tips fra Realfagshjelpen til å få mer ut av oppgaveløsing i forkant av eksamen.


Har du ikke lest de andre tipsene våre til lesing og forberedelser? Sjekk ut tipsene på bloggen vår her!

 

Vi har i hovedsak tre tips som løfter kunnskapene dine før en heldagsprøve eller skriftlig eksamen.

  1. Kartlegg hva du kan. Når du vet hva du kan, så vet også hva du trenger å øve mer på. Prøv en tidligere eksamen for å finne ut av hvor i løypa du ligger!

  2. Tett kunnskapshull. Viktigheten av å tette kunnskapshull kan ikke overdrives. Å bli bedre krever at du tør å utfordre deg selv på det du ikke har lært deg.

  3. Øv! Mengdetrening er nøkkelen til å mestre realfag. Det kommer til å kreve tid og tålmodighet! Med disse tipsene bruker du tiden mest mulig effektivt, og du slipper å stange hodet i veggen på de utfordrende oppgavene.


1. Kartlegg hva du kan


Det første som må gjøres før prøve- eller eksamenstreningen begynner, er å kartlegge hva du kan og hvor godt du kan det (og dermed også hva du ikke kan). Dette legger fundamentet for hvordan du skal forberede deg videre. Du har antageligvis en mening om hva du har kontroll på og ikke i faget, så skriv dette ned. Lag et dokument eller en side i for eksempel OneNote (med en tittel som “Eksamensøving matematikk R2”). Dette dokumentet kaller vi for øvingsdokumentet.

Du burde også ta en kartleggingsprøve. Et tidligere eksamenssett er en glimrende kartleggingsprøve, gjør helst et av de nyeste som ligger ute! Tidligere eksamensoppgaver finner du på udir.no. Noen av oppgavene er passordbeskyttet, men vi har gjettet oss frem til passordet slik at du slipper. Passordet er “Eksamen”, med stor “E” og uten fnutter. Dette burde du gjøre i god tid før eksamen, gjerne noen uker før. Det gir en pekepinn på hvor mange dager du trenger å øve til hver eksamen.


Det første eksamenssettet kommer til å være vanskelig å løse fordi du ikke har øvd, men du burde prøve så godt du kan på alle oppgavene. For at du skal få noe ut av dette (annet enn redusert selvtillit og frustrasjon) burde du ta to minutter etter hver oppgave og skrive ned hva som gikk bra og hva som gikk dårlig. Vær spesifikk med tanke på hvilke deler av pensum som er inkludert i oppgaven. Bruk øvingsdokumentet til dette. Skriv ned hvilken eksamen du gjorde, og legg inn kommentarene til hver oppgave der.


2. Tett kunnskapshull


Det neste er å bruke tid på å lære deg det du ikke kan, og stadig oppdage nye elementer i pensum som ikke er på plass. Det kan være at du ikke forstår faktorisering, og dermed sliter med mange oppgaver i både matte og fysikk, eller at du ikke kan regne med mol og gram, som er avgjørende for å få en god karakter i kjemi. Det kan også være emner i pensum som ikke har falt på plass, som vektorregning, mekanikk, biokjemi, cellebiologi, eller til og med helt spesifikke teknikker som andregradsligningen du enda ikke har forstått. Dette kalles kunnskapshull, og å ruste seg for en eksamen handler i det store og hele om å tette kunnskapshull.


Når du kommer over en oppgave du ikke får til etter noen ærlige forsøk, finn frem til relevant teori. Du må se hva det er du ikke forstår i oppgaven, og undersøke hvordan du kan bruke teorien til å løse det. Her er gode notater hjelpsomt! Internett er også en fantastisk ressurs, og det er utrolig hvor mye som er tilgjengelig gratis ved et raskt Google-søk. Det kan også være en idé å ta et steg tilbake i pensum. Eksempelvis kan det hende at du har trøbbel med derivasjon. Gå et steg tilbake og les om grafer, og få kontroll på begreper som “stigningstall” og “tangent”. Hvis du ikke skjønner betydningen av begreper, så skal de ikke ignoreres - de skal Googles! Tips til sider med mye realfag, fra grunnleggende til vanskeligere stoff, er Khan Academy og 3Blue1Brown.

Å tette kunnskapshull er som å legge puslespill - bitene må på plass!


Hvis dette ikke hjelper, så er løsningsforslag veien å gå. Dessverre er det ingen offisielle ressurser som tilbyr løsningsforslag til alle oppgaver, men vi har skrapt sammen det vi har klart å finne. Matematikk.net har løsninger i alle mattefag, flere år tilbake. Delmatte.no har en del løsningsforslag til både Fysikk 2 og Kjemi 2. Ellers er det genialt å spørre faglærer om et løsningsforslag eller om vedkommende kan lage en løsning til eksamenssettet du jobber med.

Det holder ikke å bare sjekke løsningen. Bruk tid på å forstå de vanskelige stegene, og gå gjerne i dybden på teorien bak. Når du føler at du har forstått løsningen, så kan du prøve på egenhånd. Sørg for at kunnskapshullet tettes!


Du burde alltid kontrollere svaret ditt med et løsningsforslag. Dette gjelder også oppgavene du føler at du mestrer. Kanskje du har resonnert feil, eller at det finnes en bedre måte å komme frem til svaret på. Det kan alltid være overraskende elementer i oppgaver du trodde du hadde stålkontroll på.

3. Øv, øv, øv (og øv litt til)


Det siste tipset er å øve mye. Og gjerne øve enda mer. Mengdetrening er essensielt når det kommer til realfag. På samme måte som en musiker må øve i flere timer hver dag på instrumentet sitt, må man trene og terpe på ferdigheter i realfag. Jo fortere du får gjort de enkleste oppgavene på eksamen, jo mer tid har du til å gruble på de vanskeligste. Det holder ikke å lese for å få teorien på plass, du må også øve på å anvende den og få det ut på papiret.


Husk øvingsdokumentet! Det gjør at du hele tiden måler kompetansen og fremgangen din. Forhåpentligvis vil du se at flere biter faller på plass i læringspuslespillet med tiden, og at ting som var vanskelige før blir mer forståelige.


Til slutt kommer et bonustips som har berget toppkarakterer for mang en student. Hvis du har fått mange av bitene på plass, se for deg hva du aller minst vil ha på eksamen. Øv på det, helt til du har kontroll! Det kan være skummelt og frustrerende å øve på ting man kan dårlig, men noen ganger må det til for å sikre en god karakter.

 

Dette var det siste innlegget i serien om selvstendig studieteknikk. Vi håper at innleggene har gitt deg hjelpen du trenger, slik at du er klart til å ta neste semester og eksamensperiode med storm! Hvis du kjenner at det hadde vært greit å starte neste semester med et lite fortrinn, så tilbyr Realfagshjelpen også én-til-én-undervisning over nett, slik at du kan få hjelpen du trenger i komfortable omgivelser. Legg igjen nummeret ditt på realfagnorge.no for en uforpliktende prat, så finner vi det beste alternativet for deg!

353 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle