Søk
  • Redaksjonen

3 alternative måter å komme inn på drømmestudiet

Søknadsfristen for høyere utdanning nærmer seg, og mange vil være usikre på om de har gode nok karakterer for å komme inn på førstevalget. Da er det viktig å ha planen klar for å løse problemet hvis det ikke lykkes første gangen.


 

Alternativ 1 - Søk liknende studier og bytt over til førstevalget senere Ønsker man for eksempel å bli sivilingeniør på NTNU, finnes det et hav av muligheter dersom man ikke kommer på førstevalget. Industriell økonomi og teknologiledelse er det mest populære sivilingeniørstudiet, som gjør poenggrensene er litt høyere enn de andre linjene. For Industriell økonomi er det fire relevante studier, deriblant Datateknologi, med litt lavere poenggrenser som har ganske lik fagplan de første årene, avhengig av fordypningsområde. I løpet av det første året har man mulighet til å ta opp fag fra videregående på siden, eller vente og håpe at de opptjente alderspoengene gir studieplass gjennom ordinært opptak. Det er i tillegg mulighet for å søke om internovergang til et annet sivilingeniør-studie dersom man ikke føler man har valgt riktig, eller ikke hadde nok poeng ved studiestart. Dette gjelder derimot ikke for Industriell økonomi, der eneste adgang er gjennom Samordna opptak. Detaljerte regler for å bytte mellom linjer på NTNU finner du her. Hvis man har planer om å bytte linje, er det lurt å ta fag man vet inngår i studieplanen til studiet man skal bytte til. Dette kan finnes ut selv på nettet eller ved å ta kontakt med rådgiver.

"Jeg er veldig glad for at jeg begynte på Datateknologi før Industriell økonomi, ettersom jeg har fått veldig mange gode venner derfra. Å bytte studie er ikke noe stress; jeg har beholdt vennegjengen fra data selv om jeg har byttet til Industriell økonomi og fått nye venner der" Karen (22)

 

Alternativ 2 - Ta en 3-årig bachelor først, deretter en 2-årig master Generelt er bachelorstudier lettere å komme inn på enn 5-årige masterstudier. Etter tre år vil man da ha mulighet til å søke seg inn på en 2-årig master. På NTNU finnes det mange ingeniørstudier som gir bachelorgrad. Et eksempel er Digital forretningsutvikling. Dette studiet blir av enkelte beskrevet som en litt lettere variant av Industriell økonomi, og blir stadig et mer populært studie ettersom studentene blir ansett som svært attraktive på arbeidsmarkedet. Fra 2018 til 2019 gikk studiets poenggrense opp med hele 4,1 poeng, så det gjelder å komme seg inn før det er for sent.

"Har erfart at Digital forretningsutvikling har et eksepsjonelt bra studiemiljø med god fordeling av begge kjønn. Studiet er veldig variert og gir en bred dekning av ulike måter man kan jobbe i en bedrift på. Planen er å ta master etter hvert, men det er ingen problem å begynne på en bachelor først" Sondre (22)



 

Alternativ 3 - Ta et år der du "tester" din studieretning med et årsstudium Om du har lyst til å gå et ingeniørstudie kan for eksempel et årsstudium i matematikk gi en innføring til en del av fagene du må ha i løpet av studietiden. På årsstudiet i matematikk på NTNU fikk alle søkere plass i 2019. Kanskje finner du ut at dette faktisk er drømmen, eller så finner du kanskje ut at du burde gjøre noe helt annet. Om du finner ut at du vil gå videre med ingeniørstudier vil du ha masse relevant erfaring med deg, og sannsynligvis vil du allerede før du har begynt på ditt egentlige studieløp ha gjort unna en del obligatoriske fag. I tillegg gir et årsstudium 2 ekstrapoeng til det ordinære opptaket på Samordna opptak.


Det er også mulighet til å ta enkeltemner på universitet og høyskoler i Norge. På NTNU er de fleste fag åpne for alle studenter, så det er mulig å ta andre emner enn de som er definert i årsstudiet. Har du for eksempel siktet deg inn på ett spesielt studie du vil komme inn på neste år, så kan du ta alle åpne fag som inngår i det studieprogrammet. Dette gjelder også hvis man går et bachelorstudium eller masterstudium


"Et årsstudium i matte gir deg et godt grunnlag for videre studier. Det gir deg muligheter til å

få fag du trenger senere godkjent, som kan gjøres ved å bytte enkeltemner" Ole Kristian (22)





 



Men husk, går du videregående eller er privatist så er ikke kampen om gode nok karakterer over ennå! Realfagshjelpen tilbyr privatundervisning levert av realfagsstudenter som har karakter 6 i faget de underviser i. Ønsker du å øke sjansene for å komme inn på studiet kan du bestille en gratis prøvetime hos oss, helt uten forpliktelser. Du kan også lese mer om vårt tilbud på vår hjemmeside.

809 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle